
Chinese wetenschappers hebben onlangs ’s werelds eerste tweerichtings brein-computerinterface (BCI) onthuld, een doorbraak die de communicatie tussen mens en machine aanzienlijk kan verbeteren. Deze dual-loop BCI stelt gebruikers in staat om apparaten met hun hersensignalen te bedienen en ontvangt tegelijkertijd feedback van de machine, wat resulteert in een honderdvoudige toename in efficiëntie. De interface biedt vier vrijheidsgraden in controle, waardoor complexere en nauwkeurigere interacties mogelijk zijn.
Deze ontwikkeling bouwt voort op eerdere successen in China op het gebied van BCI-technologie. Zo hebben onderzoekers een 21-jarige patiënte met epilepsie geholpen door een 256-kanaals, high-throughput flexibele BCI in haar hersenen te implanteren. Dit stelde hen in staat om electrocorticogram (ECoG) signalen in real-time te decoderen, wat nieuwe mogelijkheden opent voor medische toepassingen van BCI’s.
China’s ambitieuze plannen omvatten ook het ontwikkelen van geavanceerde BCI-technologieën om te concurreren met bedrijven zoals Neuralink. Het Ministerie van Industrie en Informatietechnologie heeft aangekondigd tegen 2025 humanoïde robots in massaproductie te willen nemen, wat de inzet van het land voor technologische vooruitgang en innovatie onderstreept.